ODDO igračke na Facebook-u ODDO igračke na Instagram-u

Prijavi se

ODDO igračke - sve igračke na jednom mestu
Besplatna dostava

Kako izabrati najbolji bazen? Bazen za decu ili porodični, montažni, metalni ili Spa bazen za dvorište, Intex, Bestway ili kineski

Kada dođe lepo vreme svi jedva čekamo da se bućnemo u neki bazen i da uživamo dok nam se ne smežuraju prsti na rukama i nogama.

Da li će to biti veliki isprojektovan i izgrađen bazen specijalno za Vaše dvorište ili je to već napravljeni veliki plastični ugradni ili montažni bazen koji sami sklapate, da li je to tzv. Eazy ili Fast set porodični bazen za dvorište ili su to oni najmanji dečji bazeni na naduvavanje, stvar je Vaših potreba, finansijskih mogućnosti,  da li ste sami ili sa decom, gde će bazen biti postavljen, imate li dovoljno vode za punjenje i još bezbroj stvari.

Ovaj vodič poklanjamo da bi Vam pomogli  da izaberete najbolji bazen, po najboljoj ceni koji će odgovarati Vašim potrebama.

Pokazaćemo Vam kada da kupite bazen, gde da ga kupite, koje sve vrste bazena imaju i njihove karakteristike, saznaćete sve o opremi za bazene, koji su najpoznatiji proizvođači bazena, koja je cena za dečiji, a koja za veliki montažni bazen.

Dosta priče, da krenemo

Kako izabrati najbolji bazen? Bazen za decu ili porodični, montažni, metalni ili Spa bazen za dvorište, Intex, Bestway ili kineski - ODDO igračke

29.05.2018.

Da li sam zakasnio sa kupovinom? Ma ne, tek je septembar

Verovali ili ne, najbolje vreme za kupovinu bazena je avgust, početak septembra. Zašto? Pa zato što su tada na rasprodaji  bazeni svih vrsta, filteri i pumpe za bazene, prekrivači i sva dodatna oprema za bazene. Ako dobro planirate, u to vreme možete kupiti bazen za dvorište ili dečji bazen i da tada bude ne najbolja, nego fantastično dobra cena. Pogotovo na velikim ugradnim i montažnim bazenima za dvorište se može baš, baš, baš uštedeti. Bazen nema rok trajanja (što bi rekli "Leba ne traži"). Bitno je da znate za koga kupujete bazen , izmerite prostor gde ga postavljate (soba, dvorište, plac ispred tatine vikendice) i čekate sledeću sezonu spremni k'o zapeta puška.

Naravno, ovo je je savet za one "pametne i što imaju novca za bacanje".

Mi što uvek čekamo poslednji čas, mi kojima sve treba "za juče", kupićemo bazen - kad nam zatreba. Ipak, bilo bi dobro da to bude, ako ikako može, sredina maja-početak juna. Tada je ponuda i bazena i prateće opreme za bazene najbolja. Treba samo malo "pronjuškati" po internetu i prodavnicama i pronaći po najboljoj ceni ono što Vama odgovara (a to ćemo videti kasnije)

Gde kupiti bazen ili noge mi odpadoše

Da bi izabrali odgovarajući bazen za Vaše dete, prvenstveno morate voditi računa o njegovoj bezbednosti. NIKAKO ne kupovati polovan ("malo je korišćen") bazen na buvljaku, oglasima ili od komšije, zato što je cena odlična. Bez obzira, da li je to bazen za decu, porodični bazen za dvorište i kuću ili montažni -bazene OBAVEZNO KUPOVATI U REGISTROVANIM PRODAVNICAMA (prodavnice igračaka, poznate internet prodavnice, hipermarketi kao što su Metro, Tempo, Idea..). Samo tako ćete biti sigurni da je bazen fabrički zapakovan i ispravan i samo tako ga možete zameniti ako nešto sa njim nije u redu. Naš predlog je lokalna prodavnica igračaka - znate ih, pomoći će sa izborom, ako ima neki problem rešiće se lako. Takođe dobar izbor je i neka dobra internet prodavnica, online shop - znate šta hoćete, poručite, dođe vam na kućnu adresu. Nema cimanja kolima, parkiranja, ne čekate u redu, ne teglite - super. Hipermarketi imaju akcije i tada se može kupiti odličan bazen, po odličnoj ceni.

Koje vrste bazena postoje i zašto ih ima toliko?

Gumeni bazeni za decu su odlično rešenje i za dvorište i za stan.

 Različitih su veličina, od onih najmanjih bazena za bebe, do onih većih u kojima se može kupati, brčkati više dece. Dečiji bazeni mogu biti dizajnirani poznatim brendovima - Disney, Mattel, Barbie, Fisher Price, Paw Patrol, Frozen,  Cars bazen.

 Oblici bazena za decu su različiti, okrugli, pravougaoni, mogu biti  bazeni igraonice, a mogu imati i dodatke kao što su mali tobogani, prskalice, krov.

Kod dečjih bazena možemo napraviti dve grupe - Bazeni za bebe i Bazeni za decu stariju od 2 godine

Bazen za bebe treba birati veoma pažljivo. Beba već ima iskustvo kupanja u kadici, ali sada će to za nju biti ipak nešto novo (drugačiji oblik, boje, okruženje), pa treba u tome i da uživa.

Bazen za bebu bi trebalo da ima mekan pod koji se naduvava (ako nema, staviti joj presavijenu pelenu, malo ćebence i sl.).

Ivice bazena za bebe moraju da se naduvavaju. Bazen ne treba da bude veliki,  taman toliki da beba može da sedi i da kada raširi ručice dohvata ili skoro dohvata ivice bazena, što su otprilike dimenzije oko 85 x 25 cm, 105 x 30 cm i sl.

Mnogi bazeni za bebe imaju neki dodatak sa gumenim igračkama, kao oni dodaci za dečiji krevetac ili kolica. Dobro rešenje je uzeti bazen za bebe sa tendom, krovom, da bi beba bila zaštićena. Takođe dok se beba kupa, društvo joj može praviti neka igračka za vodu, patkica, kuca i sl.


Najpoznatiji brendovi bazena za bebe u Srbiji su Bestway, Intex, Mondo bazeni.

Naravno, kada su bebe u pitanju prisustvo roditelja ili nekog starijeg pri kupanju je OBAVEZNO, ali to već svi znate.

Cena bazena za bebe bez krova je od  600-700 dinara, dok cena bazena za bebe sa krovom, tendom može biti 3.500 dinara i više.

Bazen za decu stariju od 2-3 godine možemo koristiti  u stanu, kući, na terasi i u dvorištu. Naravno uvek je lepše kupanje u dvorištu, ali i bazen za terasu je odlično rešenje.  Veličine, oblici, dizajn ovih bazena je stvarno raznovrstan.

Prva podela je na Bazeni sa "tvrdim" stranicama, ivicama i Bazeni na naduvavanje.

Dečji bazeni sa "tvrdim" stranicama, ivicama (Snapset bazeni )su isključivo okrugli bazeni koji se ne naduvavaju. Njegove ivice su od čvrste gume. Ovi bazeni su možda najlakši za montažu i upotrebu. Izvadite bazen iz pakovanja, sipate vodu, bazen dobija oblik i to je to.

Uz ove bazene ne ide dodatna oprema(filter, pumpa sa filterom, prekrivač za bazen, stepenice).

Najčešća veličine bazena sa tvrdim stranicama su 120 x 25cm, 152 x 25cm, 182 x 38cm i 244 x 45cm.

Prednosti bazena sa tvrdim ivicama su - laka montaža i brzo je u upotrebi, lako se razmontira i pakuje, kao i povoljna cena u odnosu na bazene sličnih dimenzija koji se naduvavaju. Mnogi ljubitelji pasa koriste bazen sa tvrdim ivicama kao bazen za pse, mada to i nije preporučljivo jer se dno i spojevi mogu oštetiti.

Mane bazena sa tvrdim ivicama su - nije udoban, dete ne može baš da se nasloni na ivicu bazena, voda se iz njega lakše preliva, trebalo bi ispod staviti neku podlogu zbog udobnosti.

Najpoznatiji Snapset bazeni su Intex bazeni.

Cena bazena sa tvrdim stranicama su od 1.600 do 3.900 dinara i više.

Dečji bazeni na naduvavanje  mogu biti raznih oblika, veličina i dizajna. Mogu biti okrugli, pravougani, u obliku zvezde ili neke životinje. 

Dimenzije bazena za decu se kreću do 300 cm, mada mogu biti i veći, čak do 10 metara dužine, kao što je bazen igraonica, koji može imati i mali tobogan, koš, mrežu za odbojku ili čak palmu iz koje prska voda i vodopad.

Uz bazene za decu ne ide dodatna oprema(filter, pumpa sa filterom, prekrivač za bazen, stepenice), osim što uz sve bazene i igraonice ide i komplet za lepljenje (piše na kutiji)

.

Prednost dečjih bazena na naduvavanje su - udobniji su i prijatniji za  decu, imaju atraktivne oblike i popularne likove (gusari, princeze, dinosaurusi), manji bazeni lako se naduvavaju.

Mane dečijih bazena na naduvavanje su - ako se nepažljivo koriste mogu se probušiti (imaju nalepnice za taj problem), za veće bazene i bazen igraonice treba vremena da se naduvaju, potrebna je dodatna oprema -pumpa za naduvavanje.

Najpoznatiji brendovi bazena na naduvavanje za decu su Intex, Bestway, Little Tikes, Mondo bazeni.

Porodični bazeni za dvorište

Porodični bazeni za dvorište su veći bazeni u kojima može uživati više dece ili odraslih.

Možemo ih podeliti na Easy set ili Fast set (lako sklopive) bazene, montažne(sa metalnim ramom) i ugradne (metalne bazene).

Easy set ili Fast set (lako sklopivi) bazeni su najpoznatiji  porodični bazeni za dvorište. Postupak je sledeći-bazen se izvadi iz pakovanja, naduva se gornji prsten i polako sipa voda. Kako se bazen puni vodom, tako bazen i "raste", tj formira se njegov oblik. I to je to! Lako zar ne?!

Najpoznatiji  Easy set ili Fast set bazeni su Intex, odnosno Bestway bazeni.

Dimenzije Easy set Intex bazena se kreću od 180 x 50 cm do 550 x 122 cm.

Dimenzije Fast set Bestway bazena se kreću od 152 x 38 cm do 456 x 106 cm.

Ovi setovi mogu biti bez dodatne opreme, a mogu se prodavati i sa opremom kao što su filteri, pumpe, merdevine, pokrivači, mrežica za čiščenje, sredstva za održavanje bazena i sl.

Predlažemo vam da ako ste u mogućnosti kupite bazen uz koji ide barem filter pumpa.


Prednost Easy, Fast set bazena su - lako se montiraju i rasklapaju, odličan kvalitet materijala, udobno kupanje, odličan odnos kvalitet-cena

Mane Easy, Fast set bazena su - može se probušiti gornji prsten(retko, a postoji i oprema za lepljenje), malo se "ljuljuška" kada se naslonite na ivicu bazena.

Cena lako sklopivih bazena se kreće u ovim okvirima:

-Bazen dimenzija otprilike 244x76 cm cena bazena je oko 4.000 dinara, a sa filter pumpom cena je okvirno 6-7.000 dinara,

- Bazen dimenzija otprilike 305 x 76 cm cena bazena je oko 5.000 dinara, a sa filter pumpom oko 7.500 dinara

- Bazen sa pumpom, dimenzija 366x84 cm cena bazena je od 9.500 do 12.000

-Bazen sa pumpom, dimenzija 450x90 cm, cena bazena je od 23.000 do 24.000 dinara.

Kao što vidite cene variraju i zavise od proizvođača, ali i od toga ko ih prodaje. Vredi se potruditi i potražiti bazen sa najboljom cenom, ali i da ponovimo - bazen  ne kupovati polovan i OBAVEZNO kupiti bazen u prodavnici, registrovanom online shopu ili hipermarketu, a nikako od privatnih lica ili preko oglasa!

Montažni, Metal Frame ili Steel Pro bazeni 

To su bazeni sa metalnim ramom, čvrste građe i velikog raspona dimenzija. Odlični su za porodice, kao i za uživanje sa prijateljima i komšijama. Ove bazene nazivaju i nadzemni bazeni.

Projektovani su da budu izdržljivi, a podržavaju ih jaki metalni okviri, otporni na koroziju.

Trostruko ojačane, super-izdržljive stranice su dodatno pojačane trakama koje idu oko bazena i čine bazen još čvršćim i stabilnijim.

Bazeni sa metalnim ramom mogu biti okrugli ili pravougaoni (ovalni).

Najčešće dimenzije Metal Frame Intex ili Steel Pro Bestway okruglih  bazena su 152x36 cm, 305x76 cm,,366x76 cm, 426x106cm, 457x122 cm,548x 132 cm, 731x132 cm

Najčešće dimenzije Metal Frame Intex ili Steel Pro Bestway pravougaonih (ovalnih) bazena su - 228x159x42 cm, 300x201x66 cm, 457x122 cm, 548 x 304 x 107 cm i 610 x 366 x 122 cm

Uz montažne (Metal Frame ili Steel Pro) bazene obično ide u kompletu razna dodatna oprema ili se ta oprema za bazene naknadno može kupiti. To su filter pumpa za bazen, pribor za održavanje bazena(mrežica, usisivač za bazen), sistemi za grejanje bazena, svetla, tuševi, podmetači i pokrivači za bazene, stepenice za bazene, rezervni delovi za filterske sisteme, hemijska sredstva,..


Prednosti Metal Frame bazena su - odlični za veće porodice i one koji vole da svoj bazen dele sa prijateljima, odličan kvalitet izrade, dugo traju, može im se menjati mesto postavljanja, za toliko velike dimenzije bazena relativno kratak rok montiranja (oko 45 minuta).

Mane Metal frame bazena su - potreban im je veliki prostor za postavljanje, dosta vode je potrebno za punjenje, potrebno je kupiti i dodatnu opremu ako ne ide uz set.

Cena bazena sa metalnim ramom prvenstveno zavisi od dimenzija bazena, a zatim od toga da li je uključena dodatna oprema ili ne i na kraju od proizvođača ( cene za Intex i Bestway bazene su približne, Španska kompanija GRE je nešto skuplja, a kineski bazeni su nešto jeftiniji). Cena bazena se kreće od 14.000 do 200.000 dinara i više.

Spa (Djakuzi) bazeni za dvorište ili kuću su nešto novijeg datuma, ali ko voli brčkanje u mehurićima, masažu i ostale divote koje pruža Spa - ovi bazeni su prava stvar!

Kod Spy (Đakuzi) bazena velika se pažnja obraća na bezbednost, kao i na udobnost.

Mekani zidovi Spa bazena su napravljeni od specijalnih izdržljivih materijala, automatski sistem grejanja, vazdušne mlaznice (od 90 do 140 i više), mekani, izolovan pod, brz sistem grejanja i sistem mehurića rade u isto vreme kako bi se dobio fantastičan utisak masaže, LED osvetljenje sa daljinskim upravljačem, ugrađeni sistemi za čišćenje - sve ovo je doprinelo velikoj popularnosti Spa bazena za kuću i dvorište.

Dimenzije Spa bazena za dvorište ili kuću su od 200x70 cm do 386x178x71 cm, a u njima može u isto vreme da uživa čak 6 odraslih osoba.

Najpoznatiji su  Intex PureSpa bazeni, Bestway Lay-Z- Spa i Coleman Djakuzi bazeni za kuću i dvorište.


Cena Spa bazena se okvirno kreće od 58.000 do 150.000 dinara i više.

Ovde smo pristrasni i mane Spa bazenima ne možemo da nađemo, osim visoke cene, ali to je nije do bazena, nego do nas :)! Mada ponekad se mogu naci neki modeli, po akcijskim, odlicnim cenama.

Ugradni bazeni za dvorište  su bazeni velikih dimenzija sa svom pratećom neophodnom opremom (filtracioni uređaji, pumpe, podvodno osvetljenje, oprema za grejanje vode, merdevine, pokrivači, ..)

Kod ugradnih bazena, razlikujemo dva osnovna tipa bazena.

Bazeni sa prelivnim kanalom su oni kod kojih se voda preko ivice bazena preliva u kanal, koji je najčešće oko celog bazena. Voda se  vraća u bazen filtrirana i dogrejana, preko mlaznica koje se nalaze na dnu bazena ili na ivicama pri samom dnu i struji od dna ka površini bazena. To je najefikasniji i najbolji način strujanja vode u bazenima i zato se i primenjuje kod većine javnih bazena. 

Bazeni sa skimerom su oni kod kojih je nivo vode otprilike 10-15 cm ispod ivice bazena. Voda preko skimera ulazi u sistem za filtraciju i posle obrade vraća se u bazen preko mlaznica koje se nalaze u zidovima bazena, 20-25cm ispod površine vode. Na taj način dobijamo efekat reke i voda sa površine bazena se ispira veoma brzo i efikasno.

Ako ste rešili da napravite ugradni bazen u Vašem dvorištu, obavezno konsultujte više firmi koje se time profesionalno bave. Izgradnja Vašeg ugradnog bazena je ozbiljna investicija, nešto što će dati pečat Vašem domu, zato je nemojte prepustiti nekome samo zato što Vam prijatelj ili poslovni partner "garantuje" da su oni najbolji. Dobro se raspitajte, proverite reference i tražite kompletne ponude i projekte od više firmi (barem tri). Naravno da je ovde bitna cena izrade bazena, ALI NE TREBA DA BUDE PRESUDNA. Jedno od mogućih rešenja je i Aqualines, kompanija sa velikim iskustvom u toj oblasti.


 Veoma često pored gradnje bazena, rešava se i celokupan izgled dvorišta (travnjaci, staze, cvetne aleje, fontane), pa u tom slučaju bi bilo dobro angažovati i firmu koja se bavi pejzažnom arhitekturom. Jedna od vodećih firmi iz ove oblasti je kompanija Naturalist, koja je izmedju ostalih projekata, radila i Japanski vrt u Botaničkoj bašti u Beogradu.

I napokon dođosmo i do toga ...

A KOJI JE BAZEN BAŠ ZA MENE???

Postupak da izaberete bazen baš za vas, koji odgovara vašim potrebama je sledeći - pročitajte ova pitanja

1. Koliko dece, tj. odraslih će se kupati u tom bazenu

- da li samo Vaša deca i Vi (2-4 osobe)

- da li bi pored vas, bazen koristilo i par prijatelja, rođaka (4-7 osoba)

- da li možda volite da pravite zabave za prijatelje i komšije (8 i više osoba)

2. Koliko želite da bude dubok bazen

- do 90cm je dubina za male plivače, mada može da se "ubaci" i koji roditelj

- od 90 cm do 120cm je dubina zanimljiva za plivače na svim nivoima

- preko 120 cm je već lepa dubina i bazen i koji ćete svi koristiti duže vreme

3. Koju vrstu konstrukcije želite

- Easy tj.Fast set bazen je izdržljiv i speman za par minuta

- Bazeni sa metalnim ramovima imaju jake bočne strane, ojačani su ramovima i namenjeni su da dugo traju,

- Ugradni, plastični bazen zahtevaju ozbiljne građevinske radove.

4. Koliko prostora imate za bazen

- Dobro, dobro premerite i konsultujte se sa ženom (da nije planirala tu da sadi begonije ili paradajz), tj. mužem (možda je baš tu mislio da letos pravi roštilj ili nadstrešnicu za kola)

5. Koliko novca možete da odvojite za kupovinu bazena

- Bazen je super stvar, neki modeli će vam trajati baš dugo, ali u svakom slučaju dobro sve preračunajte!


Odgovorite POLAKO I ISKRENO na prva četiri pitanja, iskombinujte odgovore, to malo USKLADITE sa odgovorom na peto pitanje - i eto vama Vašeg idealnog bazena!

Sada opet na početak teksta, Kada i Gde kupovati bazen i TO JE TO - NAJBOLJI BAZEN ZA VAS JE SADA VAŠ!

Bilo je malo duže, ali nadamo se da se isplatilo i da smo Vam pomogli u izboru Vašeg najboljeg bazena.

Uživajte i brčkajte se sa onima koje najviše volite.


Vaše ODDO igračke

Sva prava na tekst zadržava ODDO d.o.o Zabranjeno kopiranje delova i teksta u celini bez odobrenja


Visa Visa Visa Master Maestro
Banca Intesa ad Beograd
Verified by Visa MasterCard SecureCode

ODDO Internet prodavnica igračaka
Tel: 064 616 06 73
         Podrška i poručivanje telefonom: Ponedeljak - Petak: 09:00 do 16:00h
E-mail: office@oddoigracke.rs

NEWSLETTER

ODDO igračke © 2013-2023 - Sva prava zadržana. Design & Developed by Web Factory

ODDO igračke © 2013
Sva prava zadržana.
Design & Developed by Web Factory

ODDO igračke na Facebook-u ODDO igračke na Instagram-u