ODDO igračke na Facebook-u ODDO igračke na Instagram-u

Prijavi se

ODDO igračke - sve igračke na jednom mestu
Besplatna dostava
Uskršnja akcija - ODDO igračke

ŠKOLSKE TORBE I RANČEVI - KAKO DA ODABERETE NAJBOLJI RANAC ZA VAŠE DETE

KOLIKO TEŽINA TORBE ZA ŠKOLU UTIČE NA ZDRAVLJE DECE?  RANAC ILI TORBA - ŠTA IZABRATI?  SAZNAJTE KOJA JE NAJBOLJA TORBA ZA ĐAKA PRVAKA I ŠTA OBAVEZNO MORA DA IMA? 

Kriva kičma i ravni tabani kod dece i da li na taj problem utiče težina školskih rančeva i torbi?

Šta pokazuju istraživanja - koliko kilograma  NE SME da prelazi težina pune školske torbe i ranca?

Šta su rančevi, a šta torbe za školu?

Koja je najbolja torba za đaka prvaka ?

Kako izabrati najbolji (ili najlepši) školski ranac za devojčice i dečake koji su u pubertetu?

Kako se pakuju rančevi i školske torbe?

Na sva ova pitanja ( i još mnoga druga), dajemo Vam odgovor u sledećem tekstu

ŠKOLSKE TORBE I RANČEVI - KAKO DA ODABERETE NAJBOLJI RANAC ZA VAŠE DETE - ODDO igračke

21.07.2018.

KRIVA KIČMA, RAVNI TABANI, JOŠ I BUCMASTI !

 

Istraživanja među učenicima osnovnih škola u Srbiji, pokazuju da su nam školska deca sve deblja, fizički nesposobnija i da veliki broj dečaka i devojčica školskog uzrasta ima i telesne deformitete, a najčešći su kriva kičma i ravni tabani.

 

Dečaci u osnovnim školama u Srbiji u proseku su deblji za 14%, a devojčice za 9% procenata od svojih vršnjaka u Evropi, pokazalo je istraživanje Republičkog zavoda za sport !

 

Pored ravnih tabana, kod školske dece, najčešći telesni deformitet je kriva kičma, a tu najčešće susrećemo - Skoliozu i Kifozu.

Skolioza  je krivljenje kičme na levu ili desnu stranu u obliku slova "C" ili na obe strane u obliku slova "S". Lečenje skolioze može biti dugotrajno i zato se treba na vreme obratiti stručnjacima iz te oblasti. Ako se ignoriše može ozbiljno pogoršati krivljenje kičme i dovesti i do potrebe za hirurškom intervencijom.

Kifoza ili pogrbljenost je povećana krivina kičmenog stuba u grudnom delu. Prati je povijenost ramena u napred i posebno je uočljiva u sedećem položaju. Može biti i posledica naglog rasta kao i nepravilnog sedenja kod dece koja imaju slabe mišiće stomaka i leđa.

Veliki broj sati sedenja u školskim klupama, pa kada se dođe kući, sedenje ispred kompjutera, tableta ili telefona, nikakva ili slaba fizička aktivnost, često neadekvatna nastava na časovima fizičkog vaspitanja ("evo vam lopta, pa se igrajte, a gimnastiku ćemo sutra "), pa još i školski rančevi teški "ko tuč" - i eto problema.

Teodora  ima 10 godina, četvrti je razred osnovne škole i ima 31 kg. Težina njene školske torbe nekim danima je skoro 7 kg. Nina ima 12 godina, šesti je razred, ima 40 kg i njen školski ranac utorkom je težak 9,2kg. I jedna i druga školska torba je 23% težine deteta. To je kao da njihov tata, koji ima oko 80 kg, nosi na posao svaki dan torbu od 18,5 kg, pa malo peške, malo autobusom, pa nazad.

Što je mnogo, mnogo je!!! (za decu, ne za tatu:)

Posledica ovakvih primera je da nam deca imaju bol u donjem delu leđa, osećaju umor i iscrpljenost, u velikom broju slučajeva nepravilno držanje, a sve to može uticati i na uspeh u školi.

Šta je rešenje? 

Što više sporta i fizičkih aktivnosti, pravilna ishrana i redovni pregledi (ne, nismo paranoični ako dete odvedemo na pregled kada nam se čini da ima nepravilno držanje ili da mu je jedno rame spušteno u odnosu na drugo i slično). Takođe postoje i medicinski centri i ustanove koje su specijalizovane za ove probleme, gde se profesionalno vode programi i za svakoga posebno određuju vežbe za leđa i kičmu.

U slučaju da kod deteta primetite neke od simptoma (iskrivljena kičma na jednu stranu, povijenost ramena, bol u donjem delu leđa,..), neka se dete obavezno javi svom lekaru. 

Neke od referentnih ustanova u Srbiji svakako su: Institut za majku i dete(odeljenje za dečju fizijatriju) Beograd, Tiršova-Univerzitetska dečja klinika Beograd, Klinika Dr. Miroslav Zlotović Beograd, Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine Novi Sad, Dečija bolnica Novi Sad,..

KOJA JE IDEALNA TEŽINA ZA ŠKOLSKE TORBEI RANČEVE?!

 

Mišljenja i istraživanja o težini školskih rančeva se razlikuju.

Neka istraživanja govore da školske torbe i rančevi  mogu biti teški čak i 17-20% težine deteta, ako se kraće nose, a po istraživačima sa Univerziteta Saarlandes iz Nemačke, školska torba može biti teža od 12% težine deteta.

Druga  istraživanja američkih, evropskih, novozelandskih istraživača pokazuju da torba za školu ne bi trebalo da bude teža od 12% težine deteta.

Međutim iz svih istraživanja možemo izvući sledeće zaključke i preporuke

·         Žalbe na probleme sa bolom u leđima su veoma česte

·         Težina školskog ranca povezana je sa prisustvom mišićnoskeletnih problema u rukama, ramenima i zglobovima

·         Devojčice se češće žale na muskulatorne probleme i bolove u donjem delu leđa

·         Školski ranac veće težine od 12% od težine deteta, može prouzrokovati razvoj deformiteta kičmenog stuba i stopala. To konkretno znači: 


 • Ako je dete teško 25 kg, ukupno torba sa svim priborom,ne bi trebala da bude teža od 3 kg.
 • Ako je dete teško 30 kg, torba ne sme biti teža od 3,6 kg
 • Ako je dete teško 35 kg, torba ne sme biti teža od 4.2 kg
 • Ako je dete teško 40 kg, torba ne sme biti teža od 4.8 kg
 • Ako je dete teško 45 kg, torba ne sme biti teža od 5.4 kg
 • Ako je dete teško 50 kg, torba ne sme biti teža od 6 kg   . .. itd

·         Obavezna kontrola i nadgledanje težine školske torbe od strane roditelja i nastavnika. Proverite (bukvalno IZMERITE) težinu ranca vašeg deteta i IZBACITE sve što je neophodno                   

·         Bilo bi veoma korisno da se knjige i školski pribor ostavljaju u školi i smanjilo bi svakodnevno opterećenje dece.

U Beogradu u 179 osnovnih škola, 2012. godine je pokrenut  odličan projekat. Svaki đak je dobio dodatan komplet knjiga koji je držao u školi, dok je iz knjiga koje su mu ostale kod kuće učio. U tim školama su ugrađeni i ormarići u kojima su deca, pored školskih knjiga, ostavljala i opremu za fizičko i likovno. To je bilo veliko rasterećenje za školarce. Tada se pričalo da će ovaj projekat biti i za celu Srbiju, ali na žalost od toga ništa nije bilo, a prekinut je i za Beograd.

Ovim putem bi pozvali odgovorne u Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu prosvete, Ministarstvu omladine i sporta, naravno Ministarstvu finansija, kao i svakoga ko se oseća odgovornim i može da utiče na odluke, da o ovome dobro razmisli. Molimo vas da OŽIVITE ovaj projekat, i to za celu Srbiju.

Novac se za ovakve stvari mora naći i imaćemo MNOGO, MNOGO ZDRAVIJU I SREĆNIJU DECU!

A dok ovo ne bude, povedimo ozbiljno računa o svim ovim prethodno navedenim stvarima.

ŠTA  SU ŠKOLSKE TORBE, A ŠTA SU RANČEVI?

 

Razlike su male, ali ih ipak ima.

Školske  torbe su skoro četvrtastog oblika. Ranac za školu je obično izdužen i gornji deo mu je zaobljen.

Zadnji deo torbe za školu je anatomski i ojačan, a dno i poklopac su takođe ojačani i tvrdi. Kod nekih školskih torbi i stranice su ojačane. Rančevi za školu mogu imati ojačanje pozadi, ali nemaju klasičan poklopac, niti ojačanje.

Školske torbe, pored leđnih prilagodljivih širokih naramenica,  mogu imati i naramenice, trake, koje se vezuju napred na delu stomaka i grudima, što dosta doprinosi pravilnijem držanju tela i lakšem nošenju torbe. Rančevi nemaju ove delove.

Torbe za školu uvek imaju više pregrada, dok rančevi mogu biti i bez pregrada.

Kod školskih torbi se više pridaje važnosti delovima za sigurnost deteta (jarke boje, fluoroscentni i reflektujući delovi), što nije slučaj kada su u pitanju rančevi.

I školske torbe i rančevi za školu, imaju modele sa ručkama i točkićima, tzv. Trolly rančevi ili rančevi sa točkićima za dečake  ili  za devojčiceOni su veoma praktični, jer ih dete može vući, kao kofer, ali se ovim dodacima povećava težina ranca, pa o tome treba povesti računa.

Pored školskih torbi i rančeva, tu su naravno i rančevi za vrtić. Ranac za vrtić je manji ranac u koji roditelji mogu da spakuju rezervnu odeću, patofne ili rezervne pelene za decu u najmlađim grupama ili neku knjigicu ako je ranac za preškolsko. Devojčice i dečaci u ovom uzrastu najviše vole rančeve sa likovima omiljenih junaka iz crtaća, pa su tako najpopularniji rančevi za vrtić sa likovima Patrolne šape, Maša i medved, Frozen, Blaze, Hello Kitty, Cars, Spiderman i razni Dizni rancevi.


Torbe za patike su manje i služe za nošenje patika u školu za časove fizičkog, dok torbe za trening devojčice i dečaci koriste kada idu na sportske aktivnosti (odbojka, košarka, fudbal, plivanje, karate, folklor, kao i rančevi za planinarenje).

Za ovu svrhu se najčešće biraju rancevi Nike, Adidas, Puma i drugi.

KOJA JE NAJBOLJA ŠKOLSKA TORBA ZA ĐAKA PRVAKA ?

 

Prvo i osnovno, torbu treba birati zajedno sa detetom i u tome uživati !

 Dete mora da proba torbu za školu pre kupovine. Mogu baba i deda ili tetka, da ga iznenade i da mu kupe torbu za početak škole, ali onu koja se njemu svidela i koju ste se zajedno dogovorili, koju je probao. A onda vi ili ko god hoće da ga "iznenađuje" može da ode u prodavnicu ili poruči preko interneta.

Nije dobro da dete krene u školu sa torbom koja mu se ne sviđa, zar ne?

Videli smo da teška školska torba, nepravilno držanje tela, dosta sedenja i nedovoljno fizičke aktivnosti mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Za prvi razred osnovne škole, pa i za sledeća tri, četiri razreda, stručnjaci preporučuju da to bude školska torba za devojčice  i školska rorba za dečake - NI U KOM SLUČAJU RANAC. Školska torba ima ojačan, anatomski i čvrst oblik i samim tim štiti leđa đaka prvaka.

  Kod biranja školske torbe za đaka prvaka, kao i za sve školarce nižih razred, treba voditi računa o sledećem:

·         Sama torba za školu ne treba da bude teška, jer kao što smo rekli ukupna težina torbe sa knjigama i priborom, ne bi trebala da prelazi 10-12% od ukupne težine deteta. To znači ako je dete teško 22 kg, ukupna težina školske torbe ne bi trebalo da bude veća od 2.5 kg.

·         Ojačana zadnja strana koja ide na leđa se podrazumeva za školske torbe za đake prvake. Taj deo treba da je anatomski oblikovan, sa delovima za strujanje vazduha i da je od materijala koji su prijatni za nošenje

·         Veličina školske torbe treba da bude tolika, da donji deo torbe ne treba da bude ispod struka deteta, a gornji deo torbe ne treba da bude preko ivice ramena.

·         Naramenice za leđa treba da budu široke, udobne i prilagodljive, a školska torba bi trebalo da ima i naramenice napred koje doprinose fiksiranju torbe i pravilnijem držanju tela. Ovo je posebno dobro za decu koja imaju uska ramena.


·         Školska torba za decu nižih razreda, bi trebala obavezno da ima, napred i sa strane, delove sa fluoroscentnim i retroreflektujućim svojstvima. To je veoma bitno zbog bezbednosti dece, jer se time poboljšava njihova vidljivost i tokom dana, kao i u uslovima kada je slaba vidljivost (kiša, magla, noć). Neke zemlje, kao Nemačka, imaju standarde za školske torbe, koji se odnose na sigurnost dece, pa se tačno zna koje boje moraju biti zastupljene, koliko procenata fluoroscentnog materijala mora biti i gde se mora nalaziti, itd.


A KAKO IZABRATI RANAC ZA ŠKOLU ZA ĐAKA PETAKA I STARIJE ?

 

Nikako, oni je sami biraju :)

Šalu na stranu, ali devojčice i dečaci ovog uzrasta teško da će dozvoliti roditeljima da za njih biraju rančeve, ali svakako treba zajedno sa njima učestvovati u kupovini. Znamo da je deci tog uzrasta veoma bitan brend, neki poznati lik ili tema (Gorjuss, Mirabell, Star Wars ili Barcelona),  ali u svakom slučaju obavezno treba insistirati da rančevi za školu budu kvalitetni, sa dve naramenice na leđima i ojačanjem.

Period puberteta je veoma bitan u fizičkom razvoju dece, pa im to treba i objasniti i sa njima zajedno izabrati najbolji ranac.

Rančevi za dečake i rančevi za devojčice teenage uzrasta su modernog dizajna, atraktivni, ali moraju biti i kvalitetni i odgovarajući tom uzrastu.

Pernice ili peratonice, kako ih gde zovu su nezaobilazan deo školskog pribora, koji ide uz rančeve za školu. Pernice mogu biti sa jednom, dve ili čak tri pregrade. Obično roditelji deci nižih razreda (od prvog do četvrtog razreda osnovne škole) kupuju pernice sa dve pregrade, tzv. duple pernice (peratonice). To se čini iz praktičnih razloga, jer deca onda tu imaju i drvene bojice, voštane bojice ili flomastere, zavisi od modela pernice. Ovde treba dobro voditi računa, jer su te pernice teške i tako torba postaje još teža za nošenje.


IZBACI, PRESLOŽI, ZATEGNI - I PRAVAC U ŠKOLU! 

PAKOVANJE ŠKOLSKE TORBE I SAVETI ZA SVAKODNEVNI ŠKOLSKI DAN


 1.  Proverite šta ima u školskoj torbi ili rancu i ostavite samo ono što je neophodno.
 2. Umesto teških, ukoričenih svezaka, izabrati one manjeg formata i sa tanjim koricama. Učiteljice i učitelji OBAVEZNO da insistiraju na ovoj vrsti sveski.
 3. Ne nositi napunjene bočice sa vodom, teške kutije za užinu, kao ni teške pune pernice svaki dan
 4. Uravnotežiti teret u torbi, sve teške stvari, kao što su knjige, staviti blizu tela, do leđa. Sveske, lakše pernice, plastelin,lenjire - staviti napred, a u pregrade sa strane užinu, grickalice i prazne bočice ( u školi sipaju vodu).
 5. Gornji deo školske torbe treba da bude na nivou ramena, a to se postiže:
 • Pravilnim zatezanjem naramenica ( sl.1). 
 • Ako namestite naramenice suviše dugo, dolazi do krivljenja donjeg dela kičme ( sl.2 ). 
 • Ako naramenice suviše zategnete, dolazi do grbljenja, tj. do tzv. šupjih leđa ( sl.3). 
 • Dete nikako ne sme nositi školsku torbu u jednoj ruci, jer može doći do krivljenja kičme u jednu stranu ( sl.4)


DA LI VISOKA CENA ZA NEKE RANČEVE I TORBE ZNAČI I KVALITET? NE UVEK! 

Cene za školske torbe i školske rančeve su stvarno raznolike i zavise od karakteristika, veličine, brenda, ali i od toga gde i kada kupujete.

Verovali ili ne, najbolje vreme za kupovinu školskih torbi i rančeva je maj, početak juna. Tada uvoznici, samim tim i knjižare, prodavnice igračaka i sportske radnje, spuštaju cene i prave akcije na modele iz prošle godine (jer su stigli novi modeli) i dobri i kvalitetni rančevi se mogu naći po odličnoj ceni. Ionako se dezeni " samo vrte", tj. malo izmene, bitno je da kvalitet ispunjava sve uslove o kojima smo pričali.

Najpoznatiji rančevi i torbe za devojčice i dečake  na našem tržištu su Target, Connect, Street, Pulse rančevi, Belmil, Herlitz i Statovac rancevi.

Tu su takođe rančevi poznatih svetskih brendova, koje obično kupuju tinejdžeri, kao što su Nike, Adidas, Puma, Reebok, Samsonite rančevi za školu. Ovi brendovi su posebno poznati kao sportski rančevi i torbe i to su tzv. rančevi  za košarku, fudbal ili torba za odbojku i gimnastiku.

Najpoznatiji, a možda i najkvalitetniji rančevi i torbe za školu na evropskom tržištu su dva nemačka proizvođača - torbe i rančevi Scout i McNeill. Cena ovih torbi može biti i preko 200 eura.

Cena torbi za školu se kreće od 4.000 do 9.000 dinara, a cena rančeva za školu može biti niža.

Svi znamo da kada su deca u pitanju, tu smo najosetljiviji (tako i treba da bude).

A kada je to dete i naš đak prvak ? Mame, tate, babe, dede, tetke, stričevi i ostala rodbina i prijatelji se utrkuju ko će šta da kupi!

Sve je to u redu, ali polako..., ne treba se razbacivati i trošiti novac bespotrebno na firmirane i popularne rančeve i torbe.

Nije uvek najskuplje i najbolje!

Treba kupiti kvalitetan i odgovarajući ranac , jer dete će tu torbu nositi minimum godinu, dve dana. 

Gde kupiti torbu za školu?


Školske rančeve i torbe najbolje je kupovati u lokalnim knjižarama i dečjim prodavnicama, tamo gde dete može na miru da isproba više modela i gde će Vam neko posvetiti vreme. Takođe, jedan od načina kupovine školskih rančeva, kojima roditelji pribegavaju u poslednje vreme, je da sa detetom isprobaju određene modele, a onda te iste rančeve potraže na internetu i tamo poruče, jer cene ponekad budu daleko povoljnije.

Znači, ako kupujete online, najverovatnije ćete imati veći izbor, niže cene i neće biti jurnjave po prodavnicama.

Ako kupujete u nekoj radnji, dete će moći da proba ranac, proveri da li odgovara i vidi materijal, kao i unutrašnjost ranca.

Savet je - pogledajte na više mesta (knjižare, prodavnice igračaka, Hiper-markete, internet prodavnice, prodavnice sportske opreme), uporedite cene i kupite kvalitetan i odgovarajući ranac.

Za mlađu decu obavezno probajte ranac ili torbu!

I još nešto,

Nemojte kupovinu torbi za školu shvatati kao obavezu, nešto što treba da završite, već UŽIVAJTE u svakom trenutku u izboru i kupovini,  zajedno sa svojim detetom ! Jer ona to zaslužuju.

A i mi, zar ne ?! :)


Visa Visa Visa Master Maestro
Banca Intesa ad Beograd
Verified by Visa MasterCard SecureCode

ODDO Internet prodavnica igračaka
Tel: 064 616 06 73
         Podrška i poručivanje telefonom: Ponedeljak - Petak: 09:00 do 16:00h
E-mail: office@oddoigracke.rs

NEWSLETTER

ODDO igračke © 2013-2024 - Sva prava zadržana. Design & Developed by Web Factory

ODDO igračke © 2013
Sva prava zadržana.
Design & Developed by Web Factory

ODDO igračke na Facebook-u ODDO igračke na Instagram-u